В София климатиците няма да бъдат премахвани принудително, предвиден е гратисен период

...
 В София климатиците няма да бъдат премахвани принудително, предвиден е гратисен период
Коментари Харесай

Арх. Здравков: Климатиците в София няма да бъдат премахвани принудително

 В София климатиците  няма да бъдат премахвани наложително, очакван е гратисен интервал от три години. Това разгласи основният проектант на София Здравко Здравков  по bTV. Повод на коментара е показаната от Столична община  миналата седмица разпоредба за образа на постройките и градските пространства. Той подсети, че се въвежда стандарт  за сградитепаметници  на историческия център на столицата.„ Става въпрос за утвърден стандарт за част от центъра на София, където има здания, които са културни монументи, и там не е редно да има висящи климатици , екстравагантно фасадно осветяване, сградно преустрояване не по стандарт. Това е в региона на улиците " Иван Шишман ", " Граф Игнатиев ", " Шести септември " и " Солунска " “, уточни основният проектант.
" По посочените четири централни улици има 48 здания - монументи на културата, и притежателите им ще получат наложителни наставления за възобновяване на първичния им облик. " Когато се прави преустрояване, притежателите ще се преценяват с избрания стандарт на общината. Той обгръща цялата територия на града. Цветовите палитри, които ще се позволяват, ще са покрай истинския цвят на постройките. Работили сме доста интензивно и с Министерство на културата по този въпрос ", осведоми Здравков.

Столична община предлагаха  тригодишен интервал  за  акомодация . Вече е направено 3D сканиране на постройките. Сградите ще са в избран цвят, непосредствен до първичния. Заложени са наказания за притежатели, които не се съобразят с наредбите на общината. Оказва се, че президентството и Министерският съвет също ще би трябвало да се съобразят с наредбите на общината.

За плана за Борисовата градина Здравко Здравков осведоми, че се резервират двата стадиона. Въпреки това мнението му е, че  Националният стадион „ Васил Левски “  би трябвало да се реалокира. „ Няма потребност да вървим в съд, разяснява той във връзка недоволството на спортния министър Красен Кралев за проекта за Борисовата градина.

„ Няма прикрито строителство “, сподели още основният проектант на София. Предшественикът му Петър Диков издал разрешението за градеж на  небостъргача " Златен век "   на   " Артекс " , два дни преди да влезе в действие Законът за устройство на територията, който лимитира високото строителство. „ До ноември 2018 година градежът е изграждан законно “, съобщи арх. Здравков. Той призна, че нямало да презавери  разрешителното на „ Златен век “ , в случай че арх.  Пламен Мирянов не го отдръпнал самичък.
По публикацията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР